De walvis

De walvis in de Cultur Boulevard van de Ardennen

Deze blauwe walvis is puur handwerk, hij werd zonder de hulp van machines in Zimbabwe, in zuidelijk Afrika, vervaardigd. Alleen met hamer en beitel maakte de kunstenaar dit kunstwerk uit een ruwe steen. De steen is een "Springsteen", een harde Afrikaanse serpentijn.

Toen Eddious Nyagweta, de steenbeeldhouwer uit Zimbabwe, de opdracht voor dit meesterwerk kreeg, zei hij: "Ik heb nog nooit een walvis gezien, maar ik zal de ziel van de steen vragen of zij bereid is om met mij mee te klimmen naar de diepten van de oceaan om de kracht van de walvis te voelen. Dan zal ik dit gevoel in de steen uitdrukken".

De Blauwe Walvis

De blauwe walvis is het grootste dier op aarde, zelfs groter dan de grootste dinosauriërs. Het is geenszins een trage, maar een goede en snelle zwemmer en kan tot 50 km/u bereiken.

Een blauwe vinvis kan 90 jaar oud worden. Het was bijna uitgeroeid. Van de tot nu toe meer dan 250.000 exemplaren overleefden slechts ca. 700 dieren de commerciële walvisvangst. Het is een symbool van wijsheid, kracht en grootte.

Maar ook de uitbuiting van de natuur door de mens. De hebzucht van de walvisvaarders heeft dit interessante experiment van evolutie bijna tenietgedaan.