Italiaanse kerststallen

Italiaanse kerststallen met fontein (1989)

De personages, dieren en gebouwen zijn vervaardigd uit keramiek en zijn geïnspireerd op de plaatselijke traditie van de 19de eeuw. Deze kerststal, die speciaal werd ontworpen voor het museum Ars Krippana, is geïnspireerd op het dorp Castelvecchio di Rocca Barbena, waarvan bewezen is dat het al meer dan duizend jaar bestaat. Het is de geboorteplaats van de kunstenaar. De lavastenen van de Eifel (een streek met uitgedoofde vulkanen) zijn uiterst geschikt om de heuvels na te bootsen.

Delia ZUCCHI, Savona (I)

Originele Italiaanse Kerststallen (1994)

14 groepen, unieke stukken, witgelakt keramiek, 30 cm.

Delia ZUCCHI, Savona

Marcelluskerststal, tentoongesteld in het station van Rome

In deze kerststal staan 33 personages en 52 dieren. De personages zijn van het volkse type en zijn geïnspireerd op de traditie van de Romeinse schilder-beeldhouwer Bartolomeo PINELLI (1781-1835).

Het decor (gemaakt door de werknemers van het station, onder leiding van meester-kribbenbouwer Mario DI CARLO) roept de monumenten van het oude Rome op. Deze kribbenbouwer, die jarenlang in Cinecittà heeft gewerkt (waar men decors voor de filmindustrie maakt), slaagde erin om door middel van gips en met een zelden geëvenaard talent hele stukken van dorpen of monumenten na te maken.

Deze nabootsing op 1/20 toont het antieke eigentijdse theater bij de geboorte van Christus. Achteraan vervolledigt de middeleeuwse herberg van La Catena het geheel op harmonieuze wijze.

De kolommen die men voor het theater opmerkt, zijn de fundamenten van de Tempel van Apollo "Sociano". De tempelruïne en de stal (waarin de Heilige Familie haar toevlucht heeft gezocht) beelden op symbolische wijze de vernieling van de oude heidense cultussen uit. Met de komst van de Messias zegeviert het katholicisme. Augustus, de grote bouwer en beschermheer van de kunsten, werd vaak vergeleken met de Messias. Zijn rijk luidt het begin de gouden eeuw van het Romeinse classicisme in.

Elio SIMONETTI voor de firma Fontanini, Borgo a Mozzano, Toscane (I)

Deze kerststal werd tentoongesteld van 13 december 1991 tot 13 januari 1992 in de hal van het station Roma-Termini van Rome.

Reeks diorama’s van de Drie Wijzen (1988)

Deze reeks van vier diorama’s werd gecreëerd voor de prestigieuze tentoonstelling van kerststallen die elk jaar rond Kerstmis in de arena’s van Verona wordt gehouden.

A In het Oude Testament en het jodendom gehoorzamen de sterren aan de wil van God. De Wijzen nemen een buitengewoon hemels verschijnsel waar.

De geboorte van Jezus is geen alleenstaand geval: ook de geboorte van de Boeddha wordt aangekondigd door een ster. De langzame brahmaanse traditie geeft ons het meest opvallende voorbeeld daarvan. Bij zijn geboorte wordt Agni, de driekoppige god van het vuur, door zijn moeder, de maagd Maya, en zijn aardse vader Twâstri de timmerman, tussen de muilezel van de Soma (onsterfelijkheidsdrank) en de mystieke Koe gelegd. Zijn geboorte gaat gepaard met het verschijnen van een ster met de naam SaVaNaGRaHa.

B De Wijzen die op weg zijn naar Judea ontmoeten elkaar in de woestijn en leggen hun waarnemingen naast elkaar.

C De Wijzen, die niet weten in welke richting ze moeten gaan, begeven zich naar het paleis van Herodes de Grote. De scriba’s roepen de Messiaanse profetie op: " En gij, Bethlehem Efratha! zijt gij klein om te wezen onder de duizenden van Juda? Uit u zal Mij voortkomen, Die een Heerser zal zijn in Israël, en Wiens  uitgangen zijn van ouds, van de dagen der eeuwigheid." (Micha, 5,2). Deze profetie, die slecht begrepen werd door de koning, zal leiden tot de Kindermoord van Bethlehem.

D De Wijzen gaan naar Bethlehem en bewonderen het Kind. De kunstenaar beeldt zich dit tafereel in in de werkplaats van Jozef.

Bewegende personages van gips, bekleed met stoffen, A. & M. BERETTINI

Decor in perspectief, naar de technieken van het diorama van de school van Barcelona, Claudio MATTEI, Ponte San Pietro (Italië)

Romeinse kerststallen

Hier wordt het kerstgebeuren verplaatst naar het oude getto waar de Israëlieten tot 1870 moesten wonen. Het beeldt de Boog van Octavius uit die zich op enkele tientallen meters van het theater van Marcello bevindt.

Personages van uitgebeiteld aardewerk, atelier CASTELLS, Barcelona, (S).

Geklede personages, Antonio GRECO, Castellammare di Stabia, Napels, (I).

Decor, Giorgio PASSEGGIERI, Freddy AWAD, Rome, (I).

De middernachtmis in Greccio, Italië (1988)

De compositie is geïnspireerd op echte elementen van de stad Greccio en op een episode uit het leven van de heilige Franciscus van Assisi, aan wie zijn orde enkele eeuwen later het gebruik van de kribbe heeft toegeschreven.

In de kerstnacht van 1223 liet hij de middernachtmis opdragen in een grot in de Abruzzen. Aan weerskanten van het altaar werden een os en een ezel vastgemaakt. Thomas de Celano, de biograaf van de heilige en getuige van de feiten, vertelt in la Vita Prima  dat de vurigheid zo groot was dat de aanwezigen het visioen hadden van een pasgeboren kind dat leek te slapen.

Figuurtjes van gips en stoffen van A. & M. BERETTINI, (I)

Scenografie van Claudio MATTEI, Ponte San Pietro (I)

Oosterse kerststallen (1988)

Deze kerststal, die werd gebouwd ter gelegenheid van de inhuldiging van een winkelcentrum in Rome, illustreert de geboorte van Jezus in zijn historisch kader.

Personages en dieren van houtpulp, Arte Modelo, Olot, (S).

Decor van polystyreen, jutedoek en geverfd gips, Claudio BIANCONE en Giorgio FERNI, Rome, (I).

 

Kerststallen in Siciliaanse stijl (1987)

Op dit Siciliaanse dorpsplein ontdekt men okerkleurige huizen met pannendaken. Citrusvruchten, maïskolven, trossen tomaten en pepers versieren de voorgevels. De personages, die van was gemaakt zijn, werden gerestaureerd vertrekkende van stoffen die gekleefd en beschilderd werden volgens een Siciliaanse techniek die in de 17de eeuw in de mode was.

Decor van Giorgio PASSEGIERI en Giorgio BERARDI, gemaakt voor de appartementen van Paus Johannes Paulus II.

Gerestaureerd in 2001 door Michel VINCENT, Luik (B).

Figuurtjes van was, firma MARCHI, Bagni di Lucca en Fontanini, Borgo a Mezzano (I).