Franse Santons

Kerststal uit de Provence

De santon is afkomstig uit Marseille. Hier heeft de auteur van de personages de Maagd gekleed in de werkkledij van Arles, Jozef heeft de trekken van een trommelslager aangenomen en de andere personages behoren tot het traditionele Marseillaanse repertoire, maar met de klederdracht van de 19de eeuw (met uitzondering van de vrouw met de kruik, die afkomstig is uit de streek van de Avignon en het Graafschap Venaissin).

Het is de Marseillaanse kunstenares Simone JOUGLAS die de traditie van de aangeklede santon in de jaren 1950 in ere zal herstellen. Zij gaat zorgen voor een grote verspreiding, en geleidelijk aan zullen ze zelfs worden gebruikt om huiskamers het hele jaar lang te versieren.

Santons van aardewerk, Jean BOUCHET, Châteaurenard (F).

Stal van hout en decor, Michel VINCENT, 2005.

Boomstronken bewerkt door meester-kribbenbouwer Heinz HAAS, Prüm (D).

Kerststal van Séguret (1992-1995)

Deze uiterst verzorgde reeks santons draagt de poëtische naam santon cigale of sprinkhaansanton omdat ze exact even groot zijn als het insect. Séguret wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. De Heilige Familie heeft een schuilplaats gevonden onder de boog van de hoofdwasplaats van dit dorp. Naast de brug en de molen die aanwezig zijn in de meeste kribben uit de Provence heeft de ambachtsman de fontein van het dorp en zijn atelier weergegeven. 

Philippe en Laurence FOURNIER, Vaucluse