Sociaalkritische kerststallen

Kerststal van de vrede (1985)

Deze kunstenaar verkent een nieuw toepassingsgebied. De kribbe is niet langer een sussende visie van een kind dat op stro ligt, maar een sociaalkritische visie die een volledige afbeelding wordt gegeven van onze huidige levenswijze. Dit werk spoort de toeschouwer aan om vragen te stellen en na te denken. Het stelt verschillende elementen voor die het kapitalistische systeem vertegenwoordigen. Dit werk is meer dan 25 jaar oud en helaas is het actueler dan ooit!

De gesels van onze samenleving krijgen vorm in de verschillende personages.
 
Links:


Werkloosheid:

De arbeider is slechtgehumeurd en teneergeslagen want hij is net ontslagen.


Het ontwrichte gezin:

De kinderen zijn verdwaald in een tussenruimte, ze zitten niet binnen en niet buiten. Ze voelen zich alleen want hun ouders gaan scheiden. De mama wil alleen maar uitgaan en shoppen, en de papa lijkt gestrest door zijn werk en doordat hij absoluut geld moet verdienen.  

Rechts:


De derde wereld, de armoede:

De zittende vrouw is een mama die een kind verloren heeft omdat ze geen geld had om het te voeden.


Het kapitalisme:

De man met de sigaar maakt zich meester van alles, hij vernietigt de smaragdgroene wouden en heeft helemaal geen scrupules. Hij verplettert de anderen om te kunnen slagen. Voor hem telt alleen het geld. Dat is de gulzigheid van de macht.

In het midden:


De hoop.

De hoop is aanwezig in deze kribbe, hij biedt uitzicht op een meer vredige toekomst. De boomstronken, bronnen van nieuw leven, herinneren ons eraan waar we vandaan komen: De aarde!

Culturele rassenvermenging:

We zijn allemaal broeders, we stammen af van dezelfde familie. De kinderen - van verschillende rassen en uit verschillende landen - zijn verzameld en amuseren zich samen met een slang.    

De ezel: Waarom een slang? Dat dier stelt toch het kwade voor?   De os: Net daarom, hier heeft het kwade geen macht meer! De kinderen kunnen zorgeloos met de slang spelen zoals de profeet Jesaja heeft gezegd:

"Bij het hol van een adder speelt een zuigeling, een kind graait met zijn hand naar het nest van een slang "

(11- 8).

De vrede:

Jezus Christus is geboren en zijn vader, Jozef, bevrijdt de wereld. Hij trekt het prikkeldraad uit de aarde, hij bevrijdt ze van het kwade. Jozef staat voor alle vaders die de wereld zouden moeten veranderen om hun gezin te beschermen.  

Marie Thérèse JUNG, Mönchengladbach (D) Personages van synthetische was, verschillende stoffen

Der Traum der Engel