Kerststal etalage van de wereld

Kerstmis in het bos (eigentijds)

Deze kerststal is opmerkelijk door zijn afmetingen en zijn technische hoogstandjes. Hij is gemaakt uit keramiek (h. 80 cm, Ø 60 cm). In dit werk worden de spar (heidense kerstversiering) en de kerststal (heilig element) samengebracht. De Heilige Familie neemt plaats aan de voet van de boom en krijgt bezoek van kobolden, vogels en dieren uit het bos.

Ida AMENT, Friedrichsdorf (D)

Traditionele Mexicaanse kerststallen

De personages zijn gemaakt van geperst en bewerkt aardewerk, de polychromie is zeer verfijnd. In de streek rond Mexico vindt men zeer gelijkaardige kerststallen. De bijzondere stralenkransen van de bijbelse personages doen denken aan de kammen die edellieden dragen. Dit soort zeer kinderlijke kerststallen roept eerder levensvreugde dan ingetogenheid op.

Dit werk zou afkomstig zijn van de staat Oaxaca in Zuid-Mexico en is naar verluidt gemaakt door een indianenstam

Braziliaanse kerststallen (eigentijds)

De personages zijn van ruw aardewerk en de stal is gemaakt van een gedroogde kalebas. Tussen de dieren is de aanwezigheid van de haan een Christussymbool. Hij is terug te vinden in veel Portugese en Braziliaanse kerststallen. Hij kondigt de dag aan, zoals de Messias. Als zonnedier bij uitstek staat hij symbool voor het licht en de wederopstanding. Zijn aanwezigheid op klokkentorens staat voor de overmacht van het spirituele in het leven van de mens. In de Spaanse traditie wordt de middernachtmis ook de mis van de haan genoemd, en ze duurt tot de dageraad.

Creatie van landbouwers uit de streek rond Sao Paulo Gift van Monseigneur Albert HOUSSIAU, Erebisschop van Luik

 

Kerststal van maïs

Het aantal personages in deze kerststal is opvallend. Jozef is bezig met zijn werk, terwijl Maria zich bezighoudt met het Kindje Jezus. De mannen brengen hulde aan de pasgeborene door hem te wiegen met zachte liedjes en de vrouwen komen dichterbij, de handen gevuld met geschenken om de komst van de redder te vieren.

Auteur onbekend

Kerststal in faience uit Moustiers (1993)

In tegenstelling tot porselein wordt faience of aardewerk gebakken op lage temperatuur (1040°), vervolgens koudgelakt door onderdompeling of met het penseel, en daarna een tweede keer gebakken op 950°. Deze kerststal doet denken aan de oude traditie van de standbeelden in faience van Apt en Moustiers, die zeer sterk in de mode waren in de 18de eeuw. De moderne stijl van de personages doet in geen enkel opzicht denken aan de kerststal uit de Provence. Alleen het achtergronddecor doet wat denken aan het dorp in de Haute-Provence waar het werk gemaakt is.

Isabelle BONDIL, Moustiers-Sainte-Marie (F)

Kerststal in glastegel (1999)

Compositie gemaakt op basis van gekleurde glastegels. De personages zijn van glas dat met lood is vastgezet. Deze kerststal kaapte de derde prijs weg in de kerststallenwedstrijd van het museum Ars Krippana in 2002 in de categorie professionele kunstenaars.

Peter STOMMEL, Bottrop (D)

Kerststal in bamboe uit Taiwan (eigentijds)

De personages zijn gemaakt uit uitgesneden bamboe en de stal in bamboe en rijststro. In deze kerststal, die via de missies uit het Verre Oosten naar hier is gekomen, staan alleen de Bijbelse figuren afgebeeld. Hij is interessant door zijn esthetiek (gestileerde personages, spleetogen) en het hoofdmateriaal waaruit hij is gemaakt (bamboe). Let ook op de Aziatische herkomst van de dromedaris en de rode draden, wat in deze streek van de wereld een symbool van vreugde is.

Realisatie van leerlingen van het atelier van de Zwitserse Bethlehemieten van Taidung (Taiwan)

Gift van de Familie FIDANZA, Bergheim (D)

Kerststal uit Singapore (1994)

Met de hand vervaardigde personages en dieren op basis van houtzaagsel van de kaneelboom, veelkleurige gezichten. Deze kerststal is beperkt tot de evangelische figuren en heeft een zeer uitgesproken regionaal karakter dat doet denken aan bepaalde Chinese lithografieën.

Onbekende maker, Republiek Singapore

Geleend van Genofeva MELLES, Koblenz/Kartause (D)

Kerststal uit Peru (eigentijds)

De personages en dieren, in aardewerk of in hout, zijn met de hand gevormd en beschilderd. Deze kunstenaar, die erg wordt gewaardeerd in zijn land, heeft een stijl die dicht aanleunt bij de gemakkelijk te herkennen karikatuur.

Christobald MAMANI, Peru

Finse kerststal (1991)

De personages van gesculpteerd natuurlijk grenenhout, gedeeltelijk gebrandschilderd, zijn zeer gestileerd en zeer uitgepuurd. In de Scandinavische landen is hout een ecologisch en traditioneel materiaal. Uit deze kerststal blijkt duidelijk dat men in de Scandinavische landen op zoek gaat naar esthetiek en design.

Kaija AARIKKA, Helsinki

Drie kerststallen in hout uit Afrika

Kerststal in houtsnijwerk (eigentijds)

Nigeria 

Kerststal uit Nigeria (1979)

In deze twee Afrikaanse kerststallen is het regionale karakter duidelijk te zien: het Kindje Jezus is zwart en de personages zijn zeer sterk getypeerd.

Anonieme maker

Geleend van Armin GILLE, Eschweiler-Nothberg (D)

Reliëf in ebbenhout van de Makondé-bevolking (2001)

Gift van pastoor L. KUNAMBI uit Tanzania

 via B. KALS uit Aix-la-chapelle