Kunstenaars

Eddious Nyagweta

Eddious Nyagweta is geboren in 1978 in een arm gebied 170 km ten zuiden van de hoofdstad van Zimbabwe. Als kind hield hij als kind vee van de boeren zodat zijn ouders zijn schoolgeld konden betalen.

De beroemde kunstenaar THOMAS MUKAROBWA woonde ook in Rusape en zo ontmoette Eddious deze beeldhouwer en schilder. Eddious was enthousiast over de capaciteiten van de meester. Hij bezocht de kunstenaar zo vaak als hij kon. Al als kind mocht hij zijn gereedschap gebruiken en op zijn eigen hand leggen.

Het creëren van een mooie, expressieve sculptuur uit een ruwe rots werd zijn doel en zijn roeping. Na zijn afstuderen op de lagere school kwam voor Eddy een droom uit, hij werd leerling van de grote meester. Eddy's talent breidde zich snel uit, maar omdat hij geen directe toegang had tot de kunstenaarsmarkt in Harare (hoofdstad van Zimbabwe), was hij afhankelijk van tussenpersonen. Eddious's vaardigheid bleef niet verborgen, zelfs niet voor minder begaafde steenbeeldhouwers, en zo gaven anderen minder getalenteerde kunstenaars hebben Eddious's werk besteld en verkocht dan hun eigen werk.

Begin 2001 merkte een Duitse kunstverzamelaar, de heer Hans Dietrich Huebert, dat een aantal opmerkelijke kunstwerken met dezelfde kenmerken onder verschillende namen werden aangeboden, en na lang onderzoek ontdekte hij de ware kunstenaar, Eddious Nyagweta. Toen de heer Huebert Eddious werken aan verschillende Europese kunsttentoonstellingen en galeries presenteerde, waren ze meteen enthousiast.

Eddious Nyagweta exposeert momenteel in Duitsland, België (Brussel) en Luxemburg.

De Krippana, de grootste kribbetentoonstelling in Europa, gaf zelfs opdracht tot een uitzonderlijk werk.

Een 3 meter lange blauwe walvis gemaakt van harde, zwarte springsteen.

Dit ongewone Shona werk zal zijn plaats innemen bij de ingang van de tentoonstelling en het internationale publiek de vaardigheden van de Afrikaanse Shona beeldhouwers tonen.

Eddious Nyagweta, toen hij de opdracht voor de walvis kreeg, zei: "Ik heb nog nooit een walvis gezien, maar ik zal de ziel van de steen vragen of hij bereid is om met mij mee te klimmen naar de diepten van de oceaan om de kracht van de walvis te voelen. Dan zal ik dit gevoel uitdrukken in de steen."

Washington Msonza

Washington Msonza werd in 1966 in Makumbe geboren als de oudste van 8 kinderen. Hij ging naar de Govera basisschool in het Oomboshava district, daarna naar Rhodesië. Later vervolgde hij zijn opleiding aan de middelbare school in Chitungwiza. In zijn vrije tijd raakte hij geïnteresseerd in de kunstenaars die er wonen. Hij keek graag naar het werk, vooral naar zijn zwager Albert Marnvura. Hij leerde beeldhouwen van de beroemde Nicolas Mukomberanwa en richtte later zijn eigen werkplaats op.

Zijn grote talent werd al snel duidelijk en hij begon te werken aan zijn eigen sculpturen. Zijn grote vaardigheid werd ook beïnvloed door de begeleiding van beroemde beeldhouwers als Locadia Ndankarika, Bieggie Kapeta en Gedion Nyanhongo. In het begin maakte hij kleine stenen plaatjes van vrouwen in mooie jurken.

Toeristen vonden ze leuk. Geleidelijk aan werden de werken groter en volwassener. In galeries als Nhukutu Gallery, Chapungu Sculpture Park en Springstone alery werden de beelden nu tentoongesteld. Inmiddels zijn er veel kunstwerken te vinden onder particuliere verzamelaars en galeries in Zuid-Afrika, Europa en de VS.

In het jaar 2000 nam Washington Msonza samen met James Mutambika als vertegenwoordiger van Zimbabwe deel aan het "Changschun International Sculpture Symposium" in China. Het was hier dat Washington zijn internationale doorbraak bereikte. Zijn grootste werk tot nu toe werd gemaakt tijdens deze wedstrijd, "hoek bescherming van liefhebbers". Het beeld van wit marmer toont een engel die zijn vleugels uitspreidt over een paar geliefden.

De naam Washington Msonza heeft de belangstelling van gerenommeerde verzamelaars uit de VS en Europa gewekt,

"Ik zou blij zijn als mensen uit alle continenten me een prachtige stenen sculptuur van eeuwige schoonheid zouden zien maken uit een vormeloze rots", zegt Msonza.